Pescador en barco de la costera del anchoa en Santoñ

Comença la Temporada de Costera del Bocarte

Amb l’arribada de la primavera i el bon temps arriba també «la costanera» de la mentida , coneguda com l’època en què la badar s’acosta a les costes càntabres per fresar. És el millor moment per capturar-lo, no només perquè en trobar-se en aigües poc profundes és més accessible per als pescadors, sinó que principalment perquè el bocar-te en aquest període està al punt òptim, presentant una textura més carnosa i sabor més intens, en definitiva : és de més qualitat.

Del bocarte se n’obtenen els filets d’anxova i de seitó en vinagre segons el procés de curació en sal o elaboració en fresc.

En aquest període de desovació que comprèn els mesos de març a juny, el bocar-te concentra tot el seu greix als seus ous, permetent que la sal penetri perfectament als seus lloms. Per contra, passat aquest període la badar produeix més greix, preparant-se per al fred de l’hivern, cosa que entorpeix el procés de salazonat dificultant la maduració en sal. Com a resultat no es guareix de la mateixa manera i no obté el mateix sabor tan particular i exquisit de l’embocament de costanera.

Com podreu imaginar, es tracta d’una època de l’any amb molta feina a la fàbrica, on no només es manipulen els entrepans acabats de pescar, ja sigui per fer anxoves en salaó o seitons en vinagre , sinó que a més es preparen i enllaten les anxoves del cantàbric ia llistes de la costanera de l’any anterior, passat el temps de maduració en sal.

A Pujadó Solano només treballem amb bocar-te de costanera del Cantàbric per proporcionar unes anxoves de Santoña de màxim sabor i qualitat .

×